Scouting

Jaarthema

Dromenland in zicht!

Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgeloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers. Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen plots onvergetelijke verhalen. Voor iedereen anders, maar nooit ver weg. Zo roepen we samen of alleen: dromenland in zicht!

Geen droom is te gek, te groot, te vergezocht.

Bedenk wat je als leidingsploeg, tak, groep, scout of gids wil bereiken. Alles kan. Kleur eens buiten de lijntjes en laat tradities geen obstakels zijn voor nieuwe ideeën. Zo kan je beginnen dromen als individu, maar ook als groep. Luister naar elkaar want elke droom telt.

Laat dromen niet gewoon dromen blijven.

Werk ernaartoe! Test ideeën uit! Wat is de meest zotte en fantasierijke manier om jullie droom te laten uitkomen? Probeer het eens! De scouts is een ideale oefenruimte om te experimenteren.

Fantasie? Meer is meer.

… het brengt je van wolkenkastelen naar wolvenlegers. Het is de choco op onze kampboterham die alles dat tikkeltje onvergetelijker maakt. Op zoek naar de magie. Met alledaags materiaal en een beetje inventiviteit gaan de poorten naar elke fantasiewereld open. Zo wordt elke klassieker een unieke ervaring, zelfs voor de doorwinterde scout of gids.

Ongeremd knoeien en groeien.

Lerend en fantaserend onze talenten ontdekken. Maar ook grandioos verliezen en nieuwe vriendschappen verkennen. Zo wordt spel meer dan spelen alleen. Stap uit je comfortzone en tuimel de fantasiewereld in. Daar wachten onverwacht wonderlijke avonturen. Al spelend verliezen kinderen en jongeren zichzelf in een zorgeloze droomwereld.

Verhalen brengen onze eigen ideeën tot leven.

Ze rollen de rode loper uit naar een onbegrensde droom- of fantasiewereld. We vergroten de inleving nog meer als we samen met de leden nieuwe verhalen bedenken. En verder dan dat! We vertellen niet enkel verhalen, we creëren ze!

Scouts en gidsen, blikken vooruit: er is Dromenland in zicht!

Tradities

Totemisatie

Totemisatie is één van de belangrijkste rituelen binnen scouting. Een totem is de naam van een dier met dezelfde eigenschappen als jij. Als leiding geef je een totem aan de leden van je tak nadat ze een aantal proeven hebt afgelegd. Op je totem mag je echt fier zijn als scout of gids!

Je totem schept een band. Je draagt die totem je hele scoutscarrière mee. Zo voel je je altijd een echte scout.

Een totemisatie is een moment van engagement, erkenning en waardering. Je zet talenten van leden en leiding in de kijker.

Totemisaties is eveneens een moment van bezinning. Iedereen krijgt tijd om over zichzelf en hun engagement in de groep na te denken. Een totemisatie-opdracht is een kans om je eigen sterktes en zwaktes te ontdekken.

In het 3e jongverkenner of jonggids krijg je jouw totem. Om jouw totem als derde jaar jonggiver of later in je scoutscarrière te mogen doen, moet je wel minstens twee jaar lid zijn bij onze scoutsgroep.

Voortotems

Een adjectief of voortotem krijg je in het laatste jaar van de givers. Het is een aanvulling op de totemnaam. De voortotem vertelt iets meer over de totem of de drager ervan.

• Het zet een bepaalde eigenschap of karaktertrek extra in de verf.
  • Het verzacht een bepaalde eigenschap van de eigenlijke totemnaam.
  • Het vult de totem aan, eventueel om de groei in persoonlijkheid van de scout sinds de eerste totemisatie te benadrukken.
  • Het is een versiering die de totem vervolledigt.

Het avondlied

Het avondlied wordt door veel groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen gezongen. Dit lied wordt gezongen op belangrijke momenten of om een avondactiviteit rustig af te sluiten. Niets zo gezellig als het avondlied zingen.

Het avondlied

O Heer, d’avond is neergekomen,
de zonne zonk, het duister klom.
De winden doorruisen de bomen
en verre sterren staan alom…
Wij knielen neer om u te zingen
in ’t slapend woud ons avondlied.
Wij danken u voor wat we ontvingen,
en vragen, Heer, verlaat ons niet!

Knielen, knielen, knielen wij neder,
door de stilte weerklinkt onze beê
Luist’rend fluist’ren kruinen mee
en sterren staren teder.
Geef ons Heer, zegen en rust en vreê.

De Scoutsgroet

Groeten met rechts

De scouts- en gidsengroet is één van onze meest gebruikte symbolen.

De drie vingers wijzen op de drievoudige scouts- en gidsenbelofte: de belofte tegenover jezelf, de ander en de wereld (of iets meer, bv. God). De pink onder de duim wijst op de dienstbaarheid van elke scout of gids: de sterke beschermt de zwakke.

Bij kabouters en welpen is het gebruikelijk om twee openstaande vingers te tonen in plaats van drie gesloten vingers bij hun groet. De kabouter- en welpengroet staat ook symbool voor de gespitste oren van de kabouter of welp.

Schudden met links

Wereldwijd schudden scouts en gidsen elkaar ook de linkerhand, met de pink omlaag zodat je elkaars pinken en duimen inhaakt. De dapperste Ashantikrijgers in Afrika gaven elkaar ook een linkerhand, redelijk koelbloedig, want dan moest je je schild even neerleggen. Je gebruikt dus je linkerhand om te tonen dat je alleen maar goede bedoelingen hebt.

Uniform

Het scoutsuniform bestaat voor alle leden en leiding uit een aantal basisstukken, ideaal om in te ravotten: een beige hemd, bruin-groene trui en groene korte of lange broek of rok.

Het scoutsuniform kan je kopen in de Hopper-webwinkel of in één van de Hopper-winkels. Kapoenen hebben geen voorgeschreven scoutsuniform, maar alle stukken zijn ook in kapoenenmaten beschikbaar.

Elke scoutsgroep heeft ook een eigen groepsdas, een das met een eigen kleurencombinatie. Aan de das kan je zien bij welke groep een scout of gids hoort. Deze dassen zijn bij de leiding verkrijgbaar.

Scouts & Gidsen Nieuwland

Doornbosstraat 14A