Over ons

Presentatie

Wij zijn een gemengde scoutsgroep die elke week opnieuw een 200-tal enthousiaste kinderen en jongeren vanaf 6 jaar samen een leuke tijd laten beleven.

 

Scouts en Gidsen Nieuwland probeert dan ook bij het plannen van activiteiten en het uitvoeren ervan rekening te houden met de vijf basispijlers van de Scouts en Gidsen: Engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk en dienst zijn thema's die in elk scoutsjaar alle aandacht krijgen. Bovendien gebeurt dit bij ons met een stevige dosis plezier en avontuur voor iedereen!

 

Zoals elke scoutsgroep werken wij met takken. Dit zijn leeftijdsgroepen waarin de kinderen en jongeren kunnen spelen, leren, ontdekken en op avontuur gaan samen met leeftijdsgenoten.

 

Groepsindeling

Kapoenen (6-8 jaar). Na een jaar van spelen, knutselen en plezier, trekken we bij de Kapoenen voor de eerste keer op kamp! Het kapoenenleven staat voor pret, fantasie en expressie.

 

Wie tussen 8 en 11 jaar is kan meespelen bij de Kabouters(meisjes) of Welpen (jongens). Hier leren we zelf dingen doen. Ons eigen lokaal inrichten, muziekinstrumenten maken, in bomen klimmen, kampen bouwen en nog veel meer spannende dingen. In de sfeer van het Jungleboek of een kabouterverhaal beleven we al deze dingen in kleine ploegjes.

 

Jonggidsen en Jongverkenners (11-14 jaar) trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. In vaste leefgroepjes of patrouilles werken we samen en nemen we initiatieven: van kattekwaad tot leuker. Een echt tentenkamp kan hier niet ontbreken. Dan koken we ons eigen potje, gaan op tocht met de rugzak, leren een vlot sjorren, gaan op tweedaagse.. da's pas spel zonder einde!

 

Bij de Gidsen en Verkenners (14-17 jaar) is er kans om te experimenteren, mee te beslissen en gekke dingen te ontdekken. We wagen ons aan grote projecten. We trekken de nacht in, gaan op overlevingstocht of boksen een fuif in elkaar.

 

JIN : Jij en Ik een Noodzaak. Jins (17 jaar) steken de handen uit de mouwen, maar denken ook na over wie ze zijn en wat ze willen, binnen en buiten scouting. Wij zijn zwervers. We plannen zelf ons weekend en wie weet slaan we onze tenten op in het buitenland. Op de vooravond van het in leiding staan, ondervinden we wat ploeggeest, zelfstandigheid en inzet betekenen.

Kortom : scouts en gidsen leren samenleven in groep en steken de handen uit de mouwen. Op kamp, op tocht en tijdens wekelijkse activiteiten leren ze samen met anderen kiezen en beslissen. Ze leren vooral hun plan trekken : vuurtje stoken, eigen potje koken, op trektocht gaan.

 

Scouts en gidsen houden van de natuur en zetten zich in voor hun omgeving.

 

Basisfilosofie

We pakken de dingen graag als padvinders aan. We gaan op stap en ontdekken de wereld. We willen de dingen zelf doen en uitproberen. Onze vijf basispijlers zijn: dienst, engagement, medebeheer, ploegwerk en zelfwerkzaamheid. Ik dien betekent bij ons : Ik zet mij belangeloos in voor de andere en de samenleving.

 

Lokaal en Vergadering

We komen samen op zaterdagnamiddag van 14.00 tot 17.00 uur in onze lokalen, Doornbosstraat 14 a in Hansbeke. Nuttige informatie over onze werking en alles dat samenhangt met Scouts en Gidsen Nieuwland vind je terug op deze website

 

Activiteiten

Op de activiteiten pagina van deze website vind je meer info terug over alles wat georganiseerd wordt.

 

Lid worden?

Alle jongens en meisjes tussen 6 (1ste leerjaar) en 18 kunnen lid worden van onze jeugdvereniging.

 

Nieuwe leden mogen 2 keer naar de vergaderingen komen om kennis te maken met Scouts en Gidsen Nieuwland.

Daarna vragen we om het lidgeld te betalen...

Geschiedenis

Hoe het begon

Scouts en Gidsen Nieuwland (beter bekend als vvksm Nieuwland) werd opgericht in het werkjaar 1985-1986. Filip Dhaenens en zijn vrouw Chantal hebben 20 jaar geleden voor de start gezorgd van wat nu een bloeiende vereniging is! Na een jaartje voorbereiding zonder leden leerde Meester Filip de knepen van het scoutsvak aan 25 tal jongeren.


Pater Julius Nieuwland, een hansbekenaar die uitweek naar Amerika en daar het rubber uitvond, werd de patroon van onze scoutsgroep. Het werkjaar 1986 - 1987 was dan het eerste echte werkjaar met leden!


Hoe het verder ging

We werden gehuisvest ergens in Hansbeke: de jongverkenners en verkenners in de vochtige kelders van het Oud Gemeentehuis, de jonggidsen gidsen in de (vervallen) oude pastorij, de kapoenen, welpen en kabouters in het jeugdheem (oud Chiro-lokaal). Je merkt, allemaal nogal oud. We amuseerden ons rot, een aantal gingen reeds het eerste jaar van ons bestaan mee op Internationaal Kamp, meer bepaald Ecokamp in de Kluis in St-Joris-Weert (juli 1987). Volgden nog vele jaren met plezante kampen, ook SOLL-kampen, Via-tocht, de jaarlijks terugkerende Croq & Dia avond, paasactie, ouderkamp, enz..


We vonden ook een origineel fuifgat in de regionale markt: de Oerwoudfuif , een openluchtfuif midden een tentendorp, compleet met waterbak-en-slinger-liaan, jeneverbar, bananenworp, enz. Het megasucces zorgde voor 1000 aanwezigen, het jaar daarna 1500, daarna 2000,..


Op een bepaald moment vonden we dat het beter kon met onze huisvesting, en we werden prompt ondergebracht in het oude klooster (weeral oud). En content dat we waren. Onze scoutsgroep bloeide nog steeds. De kaap van 200 leden werd elk jaar bereikt, de leidingsploeg bestond uit zo'n 30 jongemannen en jonkvrouwen.


Onze Oerwoudfuif bracht ondertussen reeds 2500 man op de been en een veelvoud aan euro's in ons laadje. We achtten de tijd rijp voor nieuwe lokalen. We gingen met ons 30 in perfect uniform op de deur van de gemeente bonzen, en er werd geluisterd. Er werd een stuk grond aangekocht gelegen achter het klooster van hansbeke waar wij onze lokalen mochten op bouwen. Er werd ook een VZW opgericht die deze bouw zou begeleiden (VZW TOTEM). In 1996 werd er gestart met de bouw en op 6 februari 1999 werden onze nieuwe lokalen ingewijd met een receptie.


Hoe het ons nu vergaat

Zeer goed, dank u wel. Als we eventjes rekenen tellen we reeds 250 leden en een enthousiaste 25-koppige leidingsploeg. Maar de geschiedenis herhaalt zich. Onze lokalen die in 2009 hun 10de verjaardag zullen vieren, zullen we terug achter ons moeten laten. Klinkt wat onwaarschijnlijk niet? Helaas wordt onze ruimte zowel in de lokalen als buiten te krap voor ons. Het beetje groen dat we hebben wordt ons gedeeltelijk afgenomen en hierdoor moeten we alweer andere oorden op zoeken.


Waar klinkt dan de vraag? Nou ja, dat is ook voor ons nog onbekend.. VZW Totem is ondertussen al met een aantal verse en wat meer ervaren krachten terug aan de slag gegaan! We zijn reeds al een aantal jaren met de gemeente op zoek naar een nieuwe plek maar tot op heden is er nog niets concreet uit de bus gekomen.


Maar wat we wel zeker kunnen zeggen is dat scouts Hansbeke zich een plaatsje heeft veroverd binnen de Hansbeekse dorpsgemeenschap (2300 inwoners), en niet onterecht!


Het verhaaltje wordt zeker vervolgd..


Auteur : Hans Wille (ex-groepsleider)

Bewerkt: Birgit Wille ( ex-Groepsleidster)